Gratis verzending bij bestelling van: Pijnlijk Verlangen, Duivels Plan, Russkaya Ruletka en Het huis met een scenario

Waarom kiezen voor FITB en het nut van proeflezers?

Date

WAT IS PROEFLEZEN?

Een proeflezer zorgt ervoor dat de inhoud van jouw boek vrij is van typografische, grammaticale, spelling-, interpunctie-, syntaxis-, opmaak- en andere soortgelijke fouten. Het zijn taalpuristen, met een liefde voor de Nederlandse taal, bij wie de haren naar boven komen als ze een dt-fout ontdekken. Ze kennen het verschil tussen “als” en “dan” op hun duimpje, maar kunnen ook congruentiefouten herkennen en verbeteren.

Proeflezen is de laatste stap vóór het publiceren van een boek. Het zorgt ervoor dat zowel kleine als grote fouten gefilterd worden, zodat bij de publicatie jouw boek foutenvrij is.

Maar niet enkel taalfouten komen aan bod. Proeflezers gaan ook op zoek naar fouten in de inhoud van een manuscript. Zijn er herhalingen of is er een probleem in de logische volgorde van het verhaal? Proeflezers helpen je om je verhaal nauwkeurig, duidelijk en gemakkelijk te begrijpen te maken. Ze helpen je om een manuscript zo helder mogelijk te publiceren, zodat je verhaal klaar is voor de boekenmarkt.

WAAROM PROEFLEZEN?

Het belang van proeflezen wordt vaak onderschat, maar is wel degelijk een belangrijk onderdeel van het schrijfproces. Een boek dat proefgelezen is, kan het verschil maken tussen een oké en een fantastisch boek. Stel je voor dat je uren-, dagen-, wekenlang aan je manuscript gewerkt hebt en al wat jouw lezers opmerken zijn de schrijffouten … Niet alleen is dat gênant, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je ongeloofwaardig bij je lezers overkomt. En dat wil je toch juist vermijden, niet? Want eens jouw manuscript gepubliceerd is, is het kostelijk om deze fouten te verbeteren en het boek opnieuw te laten drukken.

Taalfouten maken is oké – we zijn ook maar mensen… Bovendien krijgen auteurs vaak te maken met blinde vlekken als ze lang aan een verhaal hebben geschreven. Jij weet perfect wat je met de woorden wil zeggen, maar komt dit ook zo over op de lezer? Je staat te dicht bij je eigen werk, waardoor bepaalde fouten onder de radar blijven. Daarom is een nieuwe kijk op een manuscript altijd een goed idee, want zo ontdek je fouten waar je zelf overkijkt. Dat kunnen taalfouten zijn, maar het kan evengoed een probleem in de logische volgorde van je verhaal zijn. Je komt te weten of jouw lezers ook écht begrijpen wat je wil vertellen, en ze zullen je wijzen op onduidelijkheden of problemen met personages. De lezer wordt een ambassadeur van het verhaal, waardoor je meer feeling krijgt en beter kan anticiperen op behoeftes van jouw publiek.

Veel manuscripten worden afgewezen door reguliere uitgeverijen omdat ze gewoonweg niet goed geschreven zijn. Uitgevers lezen de eerste regels van een manuscript en als dat niet goed doorleest, dan schuiven ze je levenswerk aan de kant om het daarna nooit meer te bekijken. Dus … “Beter voorkomen dan genezen”! Al moet je natuurlijk wel een kwaliteitsvol verhaal aan je proeflezers voorschotelen, dus zorg ervoor dat je manuscript niet te veel fouten bevat. Het is niet de bedoeling dat ze het verhaal voor jou gaan herschrijven…

WAAROM KIEZEN VOOR FILL IN THE BLANKS?

Uitgeverij Fill in the Blanks neemt schrijvers graag bij de hand en onderzoekt samen met proeflezers de haalbaarheid van elk project. We zorgen ervoor dat je de noden van je doelpubliek leert kennen, maar ook dat je de kans krijgt om je manuscript bij te schaven vooraleer we je onze gepeperde en ongezouten mening voorschotelen. En het beste van al? Het is volledig gratis!

Smaakt je manuscript voor onze proeflezers naar meer? Dan maak je kans dat Fill in the Blanks jouw boek wil uitgeven! En met uitgeven, bedoelen we ook écht uitgeven! We zorgen er niet alleen voor dat je boek gedrukt wordt, maar nemen ook de promotie en de distributie voor onze rekening. We maken jouw droom waar en zorgen ervoor dat je boek beschikbaar is in alle boekenwinkels in België en Nederland. Bovendien blijft het manuscript voor de volle 100% van jou!

Toch liever een professionele redacteur om jouw werk na te lezen? Dan kan je bij ons ook opteren om je werk te laten bewerken en verbeteren door onze professionele eindredacteuren. Onze partner ‘De Tekstologen’ zijn een collectief met sterke pennen en het zijn straffe coaches.

Meer weten over Fill in the Blanks? Vuur ons al je vragen af via info@fillintheblanks.be of bel ons even op!

meer
artikels

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, ontvang exclusieve content en meer…

ELK VERHAAL VERDIENT HET OM VERTELD TE WORDEN

We veranderen de manier waarop dingen worden gedaan door jou, als schrijver, te geven wat rechtmatig bij jou moet blijven – controle over de rechten en financiën van jouw werk. We voorzien je van de juiste infrastructuur en de diensten om je werk te creëren, op de markt te brengen, te verkopen en te verdelen. 

We bieden jou, als lezer, de unieke ervaring om deel uit te maken van het schrijfproces en maken interactie met de schrijver mogelijk. Jij wordt de sleutelfiguur, de ambassadeur van het verhaal. Hand in hand met de auteur. 

Dit platform en deze vereniging zijn er voor jou. Word onderdeel van de “INNER CIRCLE” om vorm te geven hoe Fill in the Blanks uiteindelijk wordt gelanceerd. 

PRESUBSCIBE NU

En, we hebben alvast goed nieuws voor jou. De eerste 100 pre-registraties, of je nu schrijver of lezer bent, ontvangen de status van stichtend lid, worden uitgenodigd voor de Bèta versie van ons platform en zullen nog van verschillende andere voordelen kunnen genieten.